Eselsburger Tal

Het Eselsburger Tal: Indrukwekkende rotsformaties langs de Brenz

Ten zuiden van het plaatsje Herbrechtingen staan aan de oever van het riviertje de Brenz twee opvallende, puntige rotsen. Het zijn de Steinernen Jungfrauen van het Eselsburger Tal. Eens stond hier, hoog boven de rivier, een kasteel. De kasteelvrouw had een hekel aan mannen, en verbood ook haar dienstmeiden het contact met hen. Op een avond raakten de dienstmeiden tijdens het water halen in gesprek met een man. Toen de kasteelvrouw dit hoorde, veranderde ze de twee dienstmeiden als straf in steen. Sindsdien staan de twee bewegingsloos in het Eselsburger Tal. De kasteelvrouw? Die stierf de volgende nacht in een allesverwoestende brand. Tegenwoordig kun je dus gerust een romantische wandeling of fietstocht maken in het Eselsburger Tal 😉


Het Eselsburger Tal ligt een paar kilometer ten zuiden van de stad Heidenheim an der Brenz in de Duitse deelstaat Baden-WĂŒrttemberg. Het 52 kilometer lange riviertje de Brenz stroomt door het dal, dat onder natuurbescherming staat. De wandel- en fietspaden in het gebied nemen je mee langs verschillende rotsformaties – waaronder de Steinernen Jungfrauen. Wil je de rotsen van nĂłg dichterbij beleven? Dat kan, want er zijn in het Eselsburger Tal verschillende klimroutes uitgezet. De Steinernen Jungfrauen zelf zijn heel kwetsbaar, waardoor je deze rotsen niet mag beklimmen.

Weggetje in het Eselsburger Tal
De Steinernen Jungfrauen in de winter
Rivier de Brenz in het Eselsburger Tal
De Brenz stroomt door het Eselsburger Tal

Beschermd natuurgebied

De rivier de Brenz ontspringt in het dorpje Königsbronn, ten noorden van Heidenheim. 52 kilometer verder zuidwaarts stroomt de rivier de Donau in. In het Eselsburger Tal – volgens velen het mooiste deel van de Brenz – loopt de rivier in een lus door het landschap, en maakt ze een slinger om een heuvel met de toepasselijke naam Buigen. In totaal is het dal zo’n 5 kilometer lang.

Sinds de jaren 80 is het Eselsburger Tal beschermd natuurgebied. De laatste jaren is er hard gewerkt aan de herinrichting van het gebied. Net als veel andere rivieren werd de meanderende Brenz in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw gekanaliseerd – enerzijds om omliggende dorpen te beschermen tegen hoogwater, anderzijds om meer ruimte te maken voor landbouw. Die verandering was funest voor de natuur, en de vele diersoorten die in en rondom de Brenz leven. Gelukkig wordt de rivier nu steeds meer teruggebracht naar haar oorspronkelijke staat. De natuur mag hier weer haar gang gaan. Met een beetje geluk spot je tijdens je wandeling of fietsttocht door het Eselsburger Tal een ijsvogel, of misschien zelfs een bever!

Twee klimmers staan onderaan een rots in het Eselsburger Tal
Klimmers in het Eselsburger Tal
Riviertje met verkleurende bomen op de achtergrond
Het Eselsburger Tal aan het begin van de herfst

Wandelen en fietsen in het Eselsburger Tal

Een rustig geasfalteerd straatje, brede grindweggetjes en schaduwrijke bospaadjes maken het Eselsburger Tal geschikt voor elk type wandelaar en fietser. Het gebied is geliefd onder de locals – bezoek het Eselsburger Tal dus bij voorkeur op een doordeweekse dag, dan is het er een stuk rustiger. Vanaf het grindpad langs de rivier krijg je een goede indruk van alle plant- en diersoorten die zich in het Eselsburger Tal thuis voelen. Op verschillende plekken staan borden met uitleg over de flora en fauna in het gebied. Je kunt ook over een hoger gelegen pad door het bos lopen, tussen de bomen door heb je dan af en toe uitzicht op het dal.

Dankzij de vele wandel- en fietspaden, die allemaal goed gemarkeerd zijn, kun je makkelijk zelf een route samenstellen in het Eselsburger Tal. Een aantal tips:

  • De Brenzradweg is een 56 kilometer lange fietsroute. Het pad volgt de Brenz vanaf de bron in Königsbronn tot de Donau, en komt onder andere door het Eselsburger Tal.
  • Geen zin om de hele dag op pad te gaan? Fiets dan vanuit Heidenheim een rondje door het Eselsburger Tal. Vanuit de stad sta je binnen een uur in het dal. Ook met de trein is het Eselsburger Tal goed bereikbaar. 
  • Vanaf de parkeerplaats bij Freizeitbad Jurawell kun je een rondje van 5 km door het dal wandelen. Loop over het brede grindpad tussen het bos en de rivier richting het gehucht Eselsburg. Hier kun je een pauze inlassen bij het cafĂ© van Biotal Hofladen of het Wirtshaus Eselsburg. Loop aan de andere kant van de Brenz via een rustig weggetje weer terug naar de parkeerplaats. 

Een iets langere wandeling, onder andere door het bos, is de 11 kilometer lange Eselsburger Talgang. Dit is een van de AlbschÀfer Zeitspuren, dagwandelingen langs het langeafstandswandelpad de AlbschÀferweg. Ook dit rondje begint en eindigt bij de parkeerplaats bij het Freizeitbad Jurawell.

Zo kom je in het Eselsburger Tal

Het Eselsburger Tal is goed bereikbaar met de auto. Parkeren kan bij zwembad Jurawell in Herbrechtingen of op de Wanderparkplatz langs de L1097. Vanuit Heidenheim of Ulm kun je ook met de trein naar Herbrechtingen. Vanaf station Herbrechtingen loop je in 15 minuten naar het Eselsburger Tal.

Het Eselsburger Tal is in elk seizoen een bezoek waard. Met een dun laagje sneeuw is het gebied misschien wel nĂłg mooier, maar pas dan wel op voor glibberige wandelpaden. In de lente loop je langs bloeiende fruitbomen en staan de koeien in de wei. En in de zomer is het een fijne plek om even uit de stad te ontsnappen.

Share your thoughts

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.