Stadsmuur Rothenburg ob der Tauber

Sprookjesachtig wandelen in Rothenburg ob der Tauber

Het is misschien wel het mooiste (én bekendste) stadje van Zuid-Duitsland: Rothenburg ob der Tauber. Juist daarom wilde ik dit middeleeuwse stadje snel bezoeken – door de coronacrisis mogen veel buitenlandse toeristen Duitsland nog niet in, en is het ook op plekken waar je anders over de hoofden kunt lopen betrekkelijk rustig. En zelfs als de drukte in de stad is teruggekeerd kun je daar makkelijk aan ontsnappen: vanuit Rothenburg ob der Tauber wandel je zo het idyllische dal van de Tauber in. 

Rothenburg ob der Tauber is het startpunt van verschillende wandelroutes, variërend in lengte van nog geen 5 tot meer dan 20 kilometer. De wandelingen rondom Rothenburg ob der Tauber worden aangeduid met rode bordjes met het logo van de stad en een cijfer. Wij liepen route W2 ‘Zu den Rothenburger Mühlen’, een rondje van 11 kilometer langs de riviertjes de Tauber en Schandtauber en verschillende watermolens. 

Wandelen door het bos bij Rothenburg ob der Tauber
In het Taubertal staan overal schattige huisjes

Stadsmuren

We parkeren op P1 (Friedrich-Hörner-Weg), waar nog weinig doet vermoeden hoe mooi Rothenburg ob der Tauber is. Het middeleeuwse stadsdeel ligt verstopt achter de stadsmuren, waar alleen een hoge toren bovenuit steekt. We bewaren de stad voor later, en lopen eerst het bos in. Het is half november. De paden zijn bedekt met bladeren. Hier en daar zitten nog wat blaadjes aan de bomen, maar het zal niet lang meer duren voordat de winter haar intrede doet. 

We dalen af richting het dal van de Tauber – het riviertje ligt een stuk lager dan de stad – en zien al snel de eerste watermolen. De wandeling komt langs maar liefst 15 watermolens, waarvan sommige wel wat verstopt liggen. De meeste molens zijn privébezit, je kunt ze ook niet zonder afspraak bezoeken. Aan het begin loopt de wandelroute maar een klein stukje langs de Tauber. We lopen weer omhoog en steken een heuvel over naar de Schandtauber, een zijriviertje van de Tauber. Langs het water staan informatieborden die vertellen hoe de rivier vroeger gebruikt werd. Op een aantal plekken zijn vistrappen te zien – daar kunnen vissen langs een dam in de rivier zwemmen. Waar de Schandtauber en de Tauber samenkomen duikt ineens een groot, statig gebouw op in het bos. Het Wildbad. Een oud badhuis dat tegenwoordig dienst doet als locatie voor verschillende bijeenkomsten en evenementen. 

Uitzicht op Rothenburg ob der Tauber
In Rothenburg ob der Tauber kom je bijzondere middeleeuwse bouwwerken tegen

Wandelen door het Liebliches Taubertal

De route loopt verder langs de Tauber, een lieflijk riviertje dat rustig door het dal kabbelt. Ik begrijp al snel waarom dit dal Liebliches Taubertal – lieflijk Taubertal – wordt genoemd, en ben benieuwd of de rest van het dal net zo idyllisch is. Bij Wertheim am Main, ruim 100 kilometer verderop, stroomt de Tauber in de Main. Vandaag volgen we maar een klein stukje van de rivier. Vanuit het dal hebben we een indrukwekkend uitzicht op de stad, die hoog boven ons ligt. We lopen door een paar gehuchten die zo uit een sprookje lijken te komen. Hoe zou het zijn om hier te wonen? 

Het dorpje Detwang is het keerpunt van de wandelroute, aan de andere kant van de rivier lopen we terug naar Rothenburg ob der Tauber. Het laatste stuk is steil – we moeten de meters die we naar beneden zijn gelopen natuurlijk ook weer naar boven. We komen door een poort, en ineens staan we in de middeleeuwse stad. Ook hier is het weer net alsof je door een sprookje wandelt. Zelfs op deze zondag – de zon begint net door te breken – is het ook in de stad rustig. 

In het stadje voelt het alsof je door een sprookje loopt
Wandelen over de oude stadsmuur

Verwoesting en wederopbouw

We verlaten de wandelroute en dwalen wat door de stad. Mijn camera draait overuren – waar je ook kijkt, overal staan prachtige gebouwen. Pas later lees ik dat bijna de helft van Rothenburg ob der Tauber werd verwoest in een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Daarna is besloten om de stad in de oorspronkelijk stijl weer op te bouwen. Voor de oorlog was Rothenburg ob der Tauber al een populaire toeristische bestemming, en de stad wilde blijven profiteren van het toerisme. Het is bijna niet te zien welke gebouwen na de oorlog zijn gebouwd. 

Over de oude stadsmuren lopen we weer terug naar het beginpunt van onze wandeling. We kijken uit over de rode daken van de stad, een heel ander perspectief dan wanneer je door de straten loopt. De paden over de muur zijn smal, maar gelukkig is het rustig en kunnen we nog een paar keer stoppen om foto’s te maken. Bij een oude stadspoort eindigt ons sprookje – ineens staan we weer op de parkeerplaats, in 2021 in plaats van 1500. 

Ook wandelen in Rothenburg ob der Tauber?

Rothenburg ob der Tauber ligt in de deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland, ongeveer 75 kilometer van Nürnberg. Het stadje is niet alleen vanwege het goed behouden middeleeuwse centrum de moeite waard – in de omgeving van Rothenburg ob der Tauber kun je ook prachtig wandelen! De toeristeninformatie van Rothenburg ob der Tauber heeft 13 wandelroutes uitgestippeld. Startpunt is de marktplaats in het midden van de stad (waar ook de toeristeninformatie zit), maar omdat het rondwandelingen zijn kun je ook op andere punten starten. Wij parkeerden op P1, waar een aantal van de routes vlak langs lopen. 

6 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Maschareply
26 januari 2022 at 17:42

Oh wow ik krijg van de foto’s en je verhaal helemaal zin in wandelen in Duitsland. Dat gaat op de bucketlist van Wandeldingen.

Loesreply
27 januari 2022 at 11:27
– In reply to: Mascha

Wat leuk!

Biancareply
26 januari 2022 at 18:47

Lijkt me een heel mooi gebied om te wandelen. Weet je toevallig of je er ook met het openbaar vervoer kunt komen?

Loesreply
27 januari 2022 at 11:31
– In reply to: Bianca

Rothenburg ob der Tauber heeft een station, dus je kunt er met de trein komen. Volgens mij stoppen er wel alleen regionale treinen, dus je moet dan wel een aantal keer overstappen.

Angiereply
26 januari 2022 at 20:59

Wat een prachtige omgeving! Lijkt me heerlijk om daar ook eens te gaan wandelen. Wij rijden regelmatig door Duitsland en dan rijden we ook langs Nurnberg, dus wie weet is dit ooit een mooie tussenstop in de toekomst.

Loesreply
27 januari 2022 at 11:32
– In reply to: Angie

Dat is een goed idee! Veel mensen rijden onderweg naar de wintersport ook via de A7, dan kom je ook langs Rothenburg ob der Tauber.

Leave a reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.