Actieve vakantie in Duitsland

Duitsland is dé bestemming voor een actieve vakantie dichtbij huis. Bergen, bossen en eindeloze wandelpaden. Stranden, rivieren en uitgestrekte meren. Duitsland heeft het allemaal! Met de auto, trein of bus sta je vanuit Nederland in een paar uurtjes midden in de Eifel of het Sauerland. Wandelschoenen aan en gaan! Heb je wat meer tijd? Dan lonken de Alpen in het zuiden van Duitsland. Of kies voor een actieve vakantie aan de meren van de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

Actief genieten in Duitsland

Tijdens een actieve vakantie in Duitsland staat genieten centraal. De dag begint ‘s ochtends al vroeg met verse broodjes van de bakker om de hoek. Je hebt natuurlijk genoeg energie nodig voor een actieve dag in de natuur! Na een paar uur wandelen of fietsen is het tijd voor wat de Duitsers einkehren noemen: een pauze bij een gezellig restaurant of een knusse berghut. Dankzij een dampend bord Linsen mit Spätzle (linzen met een soort eierpasta) of een lekker broodje Bratwurst kun je er wel weer even tegenaan. Een actieve vakantiedag in Duitsland sluit je natuurlijk af met een heerlijk koud biertje of een Radler in de plaatselijke Biergarten.

Eindeloos wandelplezier

Met duizenden kilometers aan wandelpaden zullen wandelaars zich in Duitsland niet snel vervelen! Van korte rondwandelingen tot huttentochten en langeafstandswandelroutes, Duitsland heeft het allemaal. Wat dacht je van een spannende wandeling door een kloof – zoals de Wutachschlucht in het Zwarte Woud? Of kies je toch voor de vijftien etappes van de ruim 300 kilometer lange Eifelsteig? De routes staan altijd goed aangegeven en onderweg zijn er genoeg fijne plekjes voor een welverdiende picknick.

wandelaar op een rots
Twee wandelaars lopen op een pad tussen velden, bergen in de verte

De bergen in!

De Alpen kennen we allemaal, maar wist je dat er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden zijn voor een actieve vakantie in de bergen? Verspreid over Duitsland liggen een aantal zogenaamde middelgebergtes – berggebieden met een hoogte grofweg tussen de 500 en 1000 meter. Denk bijvoorbeeld aan de Harz en het Zwarte Woud, maar ook de Eifel is een middelgebergte. Net als in de Alpen kun je in deze gebieden in de zomer eindeloos wandelen of mountainbiken. In de winter bind je hier de latten onder voor een afdaling door de sneeuw, of stap je op sneeuwschoenen door het bos.

Actieve stedentrip in Duitsland

Stedentrip naar Duitsland op de planning? Ook dan kun je prima een actieve dag inlassen. De havenstad Hamburg is een van de groenste steden van Europa. Huur midden in de stad een kano en peddel over het riviertje de Alster langs imposante huizen. Weekendje in Berlijn? Stap op de fiets om de stad te ontdekken! Hier kun je zelfs fietsen over de startbaan van het voormalige vliegveld Tempelhof.

Meer inspiratie voor een actieve vakantie in Duitsland

Zin gekregen in een actieve vakantie in Duitsland? Met onderstaande blogs helpen ik je op weg!

Sneeuwschoenwandelen in Duitsland: te voet door een bevroren wereld

Sneeuwschoenwandelen is een leuk alternatief voor de ‘standaard’ wintersporten. Wat is het eigenlijk en waar kun je sneeuwschoenwandelen in Duitsland?

Wandelen in Zuid-Duitsland: dit zijn de mooiste gebieden en wandelroutes

Waar in Zuid-Duitsland vind je de mooiste wandelingen? Ik zet de bekendste wandelgebieden voor je op een rijtje.

Wandelen langs de Donau naar Kloster Weltenburg

In een bocht in de rivier de Donau – net voorbij de indrukwekkende Donaudurchbruch – ligt Kloster Weltenburg. Vanuit Kelheim wandel je langs de Donau in een uurtje naar het klooster.