Kloster Weltenburg aan de Donau

Wandelen langs de Donau naar Kloster Weltenburg

In een bocht in de rivier de Donau – net voorbij de indrukwekkende Donaudurchbruch – ligt Kloster Weltenburg. Na een weekendje Regensburg brengen we op de terugweg naar huis een bezoek aan het klooster, dat vooral bekend staat om haar brouwerij en de bijbehorende Biergarten.

Vanuit het stadje Kelheim (Beieren) wandel je langs de Donau in een uurtje naar Kloster Weltenburg. Geen zin om te wandelen, of gaat er iemand mee die minder goed ter been is? Dan kun je ook met de boot van Kelheim naar Weltenburg. 

Wandelen langs de Donau over de Weltenburger Höhenweg

Het is een wisselvallige dag eind augustus – er is flink wat regen voorspeld. We besluiten het risico te nemen en lekker te gaan wandelen. Kelheim is het eindpunt (of beginpunt, maar net hoe je het bekijkt) van de Altmühltal Panoramaweg, en we volgen een deel van deze langeafstandswandelroute langs de Donau. De rivier kabbelt nu rustig, maar dat is niet altijd zo: een metershoge paal geeft de waterstanden tijdens een aantal grote overstromingen aan. Nog geen tien jaar geleden stond het water tijdens een overstroming tot aan de poort van Kloster Weltenburg. 

Paal met waterpeil aan de Donau
Zo hoog heeft het water van de Donau gestaan!

Na een half uurtje langs de rivier lopen buigt het pad af, richting het bos. Er volgen flink wat hoogtemeters: via een grindweggetje overbruggen we in de volgende kilometer zo’n 100 hoogtemeters. Doordat we nu een stuk van de rivier weg zijn, hebben we helaas geen uitzicht op de Donaudurchbruch – de bekende kloof in de Donau. Al snel daalt het pad weer af, richting Kloster Weltenburg. Een steil pad leidt ons naar de oever van de rivier, waar bootje wachten om ons naar het klooster aan de overkant te brengen. 

‘Einkehren’ bij het Kloster Weltenburg

Bij een wandeling langs de Donau hoort natuurlijk een uitgebreide pauze met Duitse lekkernijen: ‘einkehren’, zoals de Duitsers het noemen. Gelukkig kan dat bij het Kloster Weltenburg prima! Tijdens onze lunch geniet Moritz van een donker biertje uit de brouwerij van het klooster. De brouwerij van Kloster Weltenburg is de oudste nog werkende kloosterbrouwerij ter wereld, en veel bezoekers komen dan ook speciaal voor het bier hier naartoe. Daarnaast heeft de Biergarten een uitgebreide kaart met Duitse specialiteiten, van verschillende soorten worst tot Kuchen. 

Kloster Weltenburg aan de Donau
Het Kloster Weltenburg

Terug naar Kelheim: wandelen of met de boot?

Aan de andere kant van de Donau wandelen we terug naar Kelheim. Zijn je benen al moe? Dan kun je de wandeling ook inkorten en vanaf het klooster met de boot terug naar Kelheim. Achter het klooster loopt de wandelroute gelijk snel omhoog. We lopen eerst door velden, om vervolgens weer het bos in te gaan. Ondertussen begint de lucht steeds donkerder te worden – we zetten grote passen en hopen voor de regen weer bij de auto te zijn.

Het pad steekt nog een keer richting de rivier. Wie wil kan hier een klein stukje verder lopen (al is het bijna klauteren!) voor een blik op het water. Vanaf een rots hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. Het laatste stuk daalt het pad steil af richting Kelheim. De eerste druppels beginnen al te vallen, en met de auto bijna in zicht begint het te stortregenen. Helaas – droog blijven is niet gelukt. We zetten het op een rennen, en een paar minuten later zitten we in de auto – doorweekt, maar blij dat we de wandeling hebben gemaakt. 

Wandelaar geniet van uitzicht over rivier de Donau
Uitzicht over de Donau op de terugweg naar Kelheim

Ook wandelen langs de Donau in Beieren?

Het Kloster Weltenburg is een perfecte bestemming voor een (dag)wandeling langs de Donau. Wij parkeerden bij de Maximiliansbrücke in Kelheim en volgden de wandelroute Weltenburger Höhenweg. De route is 11,5 kilometer, en omdat je niet overal langs de rivier kunt wandelen overbrug je ook flink wat hoogtemeters. Het eerste deel van de route – tot aan Kloster Weltenburg – is voor de meeste wandelaars met een redelijke conditie goed te doen. Op de terugweg richting Kelheim loopt het pad vooral door het bos en over smalle paadjes. Vooral bij slecht weer is het hier belangrijk om goede schoenen te dragen. 

De Biergarten bij het Kloster Weltenburg is van februari tot december geopend. Eind december en heel januari is het restaurant gesloten. 

Heb je geen zin om te wandelen? Dan kun je met de boot vanaf Kelheim naar Kloster Weltenburg. Of kies je voor een wandeling tot aan Kloster Weltenburg en neem je de boot terug? De boot vaart van eind maart tot begin november. Meer informatie en tickets vind je op de website van Schiffahrt Kelheim

Share your thoughts

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.