Wandelvakantie in Duitsland

Wandelaars kunnen in Duitsland hun hart ophalen. Met ruim 200.000 kilometer aan wandelpaden zul je je tijdens een wandelvakantie in Duitsland niet snel vervelen! Door de vele mogelijkheden is Duitsland een geschikte bestemming voor elk type wandelaar. Kies je voor een relaxte wandeling door de wijngaarden bij de Moezel of ga je de uitdaging aan en klim je naar de top van de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze?

Een korte wandelvakantie in Duitsland

Een aantal van de bekendste wandelregio’s van Duitsland bevinden zich op slechts een paar uur rijden van Nederland. Wat dacht je van een weekendje wandelen in de Eifel of het Sauerland? Of ontdek de Hunsrück, het minder bekende broertje van de Eifel. Hier vind je naast de drukbezochte Geierlay hangbrug ook veel onontdekte paadjes waar je maar een handjevol mensen tegenkomt. De stad Koblenz is een prima uitvalsbasis voor een korte wandelvakantie in de Hunsrück. Op zoek naar een mooie route? Kijk eens op de website van het Wanderinstitut. Het Wanderinstitut heeft een kwaliteitszegel in het leven geroepen voor de beste wandelpaden van Duitsland – met deze route zit je dus altijd goed!

Meerdaagse wandeltochten in Duitsland

Wil je tijdens je wandelvakantie in Duitsland het liefst elke avond ergens anders slapen? Duitsland kent verschillende langeafstandswandelpaden, variërend in lengte van enkele tientallen tot honderden kilometers. Veertien van deze routes hebben zich verenigd onder de noemer Top Trails of Germany, waaronder de Eifelsteig en de Schluchtensteig in het Zwarte Woud. Daarnaast lopen een aantal van de bekende Europese langeafstandswandelpaden door Duitsland, zoals de E1 en de E9. Overnachten doe je op campings (soms moet je daarvoor een stukje van de route af), in gezellige pensions of simpele hotels langs de route. Wildkamperen is in Duitsland verboden, maar er komen wel steeds meer zogenaamde Trekking-Camps. Dit zijn simpele kampeerplaatsen voor 2 of 3 tenten midden in de natuur, ver weg van wegen en dorpen. De exacte coördinaten krijg je pas als je een plekje hebt gereserveerd. Je vindt ze onder andere in het Zwarte Woud.

Wegwijzer met wandelingen
Twee wandelaars in het bos

Huttentocht in Duitsland

Bij een huttentocht denk je misschien aan Oostenrijk of Zwitserland, maar ook in de Duitse Alpen zijn genoeg hutten om een paar dagen in de bergen door te brengen. Maak bijvoorbeeld een huttentocht in de Allgäu, waar je begint met uitzicht op het sprookjesachtige slot Neuschwanstein en vervolgens over gezellige almen hoger de bergen in loopt. De volgende ochtend word je beloond met een indrukwekkende zonsopkomst over de pieken rondom de hut. En niet alleen in de Alpen, maar ook in de Duitse middelgebergtes vind je hutten waar je voor een fijne prijs kunt slapen. Deze worden vaak onderhouden en bemand door de lokale bergsportverenigingen. Een huttentocht maken tijdens je wandelvakantie in Duitsland kan van juni tot en met september.

Wandelvakantie in Duitsland met kinderen

Ook gezinnen met (jonge) kinderen kunnen genieten van een wandelvakantie in Duitsland! In de bergen kun je wandelingen makkelijk inkorten door met de gondel naar boven te gaan. En in de bossen vind je talloze wandelroutes speciaal voor gezinnen met kinderen. Vaak is hierbij een spelelement toegevoegd, zoals een knikkerbaan langs het pad. Geen hoogtevrees? Bezoek dan eens een boomkroonpad, of loop naar een uitzichttoren. Eenmaal boven ziet de wereld er ineens heel anders uit!

Meer inspiratie voor een wandelvakantie in Duitsland

Zin gekregen om te gaan wandelen in Duitsland? Met onderstaande blogs helpen ik je op weg!

Sneeuwschoenwandelen in Duitsland: te voet door een bevroren wereld

Sneeuwschoenwandelen is een leuk alternatief voor de ‘standaard’ wintersporten. Wat is het eigenlijk en waar kun je sneeuwschoenwandelen in Duitsland?

Wandelen in Zuid-Duitsland: dit zijn de mooiste gebieden en wandelroutes

Waar in Zuid-Duitsland vind je de mooiste wandelingen? Ik zet de bekendste wandelgebieden voor je op een rijtje.

Wandelen langs de Donau naar Kloster Weltenburg

In een bocht in de rivier de Donau – net voorbij de indrukwekkende Donaudurchbruch – ligt Kloster Weltenburg. Vanuit Kelheim wandel je langs de Donau in een uurtje naar het klooster.