Actieve vakantie in Baden-Württemberg

De zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg leent zich perfect voor een actieve vakantie. Wat dacht je van wandelen in een van de middelgebergtes? Of kies je voor een zeiltochtje op de Bodensee? Aan zon zul je tijdens je vakantie in Baden-Württemberg in ieder geval geen gebrek hebben, want deze deelstaat heeft de meeste zonuren van heel Duitsland!

Ligging

Baden-Württemberg ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan Frankrijk en Zwitserland. In het westen en zuiden van de deelstaat loopt de Rijn langs de grens. In het noorden grenst Baden-Württemberg aan de deelstaten Rijnland-Palts en Hessen, in het oosten aan Beieren. Stuttgart is de hoofdstad van Baden-Württemberg, daarnaast vind je hier de universiteitssteden Heidelberg en Ulm. Je kunt je actieve vakantie in Baden-Württemberg dus prima combineren met een stedentrip!

Het landschap van Baden-Württemberg wordt gekenmerkt door glooiende wijnheuvels in het noorden, en de bergen van het Zwarte Woud richting de Zwitserse grens. Ook een aantal grote rivieren, zoals de Rijn en de Donau, lopen door Baden-Württemberg. Daarnaast zijn er tal van kleinere riviertjes. Door de Europese waterscheiding stromen sommige van deze riviertjes richting de Rijn en de Noordzee, en anderen richting de Donau en uiteindelijk naar de Zwarte Zee.

wandelaar op een rots
Eselsburger Tal

De middelgebergtes van Baden-Württemberg: Zwarte Woud en Schwäbische Alb

In Baden-Württemberg liggen twee middelgebergtes: het Zwarte Woud in het zuidwesten, en de Schwäbische Alb ten zuidoosten van Stuttgart. De hoogste berg van het Zwarte Woud is de Feldberg, met een hoogte van bijna 1500 meter. Met 1015 meter is de Lemberg de hoogste berg van de Schwäbische Alb. Beide gebieden zijn ideale bestemmingen voor een actieve vakantie in Baden-Württemberg, zowel in de zomer als in de winter. In de zomer wandel of fiets je door heerlijk koele bossen, in de winter kun je hier sneeuwschoenwandelen, langlaufen of zelfs skiën. Let op: fietsen en mountainbiken is in Baden-Württemberg alleen toegestaan op (bos)paden van minimaal twee meter breed. Het Zwarte Woud is het bekendere gebergte van de twee, waardoor het hier ook vaak iets drukker is. De Schwäbische Alb is vooral geliefd onder de locals – hier kun je nog uren wandelen zonder andere toeristen tegen te komen.

Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud staat bekend om haar donkere bossen, diepe kloven en natuurlijk de koekoeksklok. Ook vind je hier tal van romantische steden en dorpen die zich prima lenen als uitvalsbasis voor een actieve vakantie, zoals Freiburg, Baden-Baden en Titisee-Neustadt. De Schluchtensteig, een meerdaagse wandelroute van in totaal 119 kilometer, neemt je mee door de meest indrukwekkende kloven van Baden-Württemberg. Liever wat minder ver wandelen, maar wel genieten van de natuur? Bezoek dan de watervallen van Triberg, met een hoogteverschil van 160 meter zijn dit de hoogste watervallen van Duitsland. Mountainbikers kunnen zich uitleven tijdens een actieve vakantie in Baiersbronn – dé mountainbike bestemming in het Zwarte Woud. In de winter maak je in het Zwarte Woud sprookjesachtige wandelingen door besneeuwde bossen. Bedwing bijvoorbeeld op sneeuwschoenen de hoogste top van dit middelgebergte – de Feldberg. Als er genoeg sneeuw ligt kun je hier ook skiën.

Brug in het Zwarte Woud
Uitkijktoren op Schwäbische Alb

De Schwäbische Alb

De Schwäbische Alb is minder bekend dan het Zwarte Woud, maar zeker niet minder mooi! Ook hier loop je vanaf de talloze Wanderparkplätze (parkeerplaatsen aan wandelroutes) zo de natuur in. Het gebied strekt zich uit over een lengte van meer dan 200 kilometer. Afhankelijk van welk deel van de Schwäbische Alb je wilt ontdekken lenen de steden Geislingen an der Steige, Ulm en Tübingen zich prima als uitvalsbasis voor een actieve vakantie. Om het bijzondere landschap van de Schwäbische Alb te beschermen heeft UNESCO het hele gebied uitgeroepen tot Global Geopark. Je vindt hier grotten, kleine riviertjes die ontspringen uit het karst en zelfs meteorietkraters (onder andere bij Steinheim). De Schwäbische Alb is een geliefde bestemming onder mountainbikers. Zij leven zich uit op de 370 km lange Alb-Crossing, of crossen een dagje over de Drei Kaiserberge bij Schwäbisch Gmünd. Doe je het liever wat rustiger aan? Bezoek de Schwäbische Alb dan in het voorjaar en ga wandelen tussen de bloeiende fruitbomen. Vooral rondom Tübingen vind je veel boomgaarden.

Actieve vakantie aan het water: de Bodensee

Wie dacht dat je in het zuiden van Duitsland alleen bergen en bossen vindt heeft het mis. In het zuiden van Baden-Württemberg, aan de grens met Zwitserland, ligt het grootste meer van Duitsland: de Bodensee. Je hebt hier een fantastisch uitzicht op de Alpen, maar rondom het meer zelf is het redelijk vlak. Dat maakt de Bodensee een populaire bestemming voor een actieve vakantie in Baden-Württemberg. Veel mensen fietsen een rondje om het meer – de Bodensee Radweg is 270 kilometer lang en neemt je mee door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Maar je kunt er natuurlijk ook zwemmen, zeilen, surfen of gewoon lekker luieren op een van de vele strandjes. Na een actieve dag aan de Bodensee kun je heerlijk ontspannen in de spa. Rond het meer vind je meerdere thermen, waaronder in Konstanz en in Überlingen. 

Klaar voor een actieve vakantie in Baden-Württemberg? In onderstaande blogs vind je nog meer inspiratie!

Wandelen in Zuid-Duitsland: dit zijn de mooiste gebieden en wandelroutes

Waar in Zuid-Duitsland vind je de mooiste wandelingen? Ik zet de bekendste wandelgebieden voor je op een rijtje.

Het Eselsburger Tal: Indrukwekkende rotsformaties langs de Brenz

Ten zuiden van het plaatsje Herbrechtingen staan aan de oever van het riviertje de Brenz twee opvallende, puntige rotsen. Het zijn de Steinernen Jungfrauen van het Eselsburger Tal.